Länk till: övriga artiklar

Artikel nr: 319 2020-05-18 | ♥2 gillar artikeln. 2 ogillar artikeln.

Coronaviruset och framtiden

Hur samhället kommer att förändras efter ”corona-viruset” beror dels på om man får fram ett verksamt vaccin inom den närmaste tiden, dels på hur många som vågar vaccinera sig med ett i hast framtaget vaccin och dels på hur lång immunitet en covid-19 infektion ger. Är immuniteten livslång och om man får fram en medicin att bekämpa pandemin med kan samhället återgå till det som var normalt före corona-virusets intåg på scenen. Normalt är immuniteten för ett influensa-virus cirka tre månader. Optimister bedömer att ett verksamt vaccin kan vara färdigt för användning om sex månader, men det är nog mer önsketänkande än realitet. Normalt tar det tio till tjugo år att ta fram ett vaccin från scratch till att få det godkänt och få ut det på marknaden.

Folk i allmänhet inser inte hur smittsam covid-19 är, det kom i dagen när reglerna för folksamlingar lättades för ett tag sedan. Får forskarna inte fram vaccin och medicin inom rimlig tid och om immuniteten är kort går vi mot ett skräckscenario. I en sådan framtidsbild räcker inte flockimmunitet. Kan man smittas gång på gång med stor risk för död vid varje smittotillfälle skulle det lamslå hela besöksnäringen, resebranschen, transport och stora delar av butiksverksamheter där man träffar kunderna rent fysiskt som frisör, i butik eller i servering, sjukvård med flera. Stadskärnorna med centrumhandel, köpcentra, marknader, sportevenemang, teater, biografer, konserter, med mera skulle avfolkas och gynna näthandeln. Likaså kollektivtrafiken, taxi och hela resenäringen med turistbussar och långdistansflyg, tillika inrikesflyg och turer på kort distans till förmån för privat bil. Hela resebyråverksamheten skulle tyna bort i brist på ressugna kunder − kanske hågade att resa men rädda för att bli smittade av covid-19.

Corona-viruset skulle troligen vara dödsstöten för alla attraktioner som samlar mycket folk som marknader, charterresor, stadsfester, festivaler och sportarrangemang. Inte många, om någon, skulle riskera att smittas av en dödlig influensa för att se en fotbollsmatch eller liknande live. I det läget räknar man inte krasst och jämför med hur många som årligen dör på våra vägar. Och det är ju heller inte så att färre dör på våra vägar för att fler dör i sviterna efter covid-19. Bilsemester skulle få ett nytt uppsving, eller utflykter i bil med familjen och medhavd picknick-korg att festa på vid någon rastplats och dissa en mysig men smittfarlig vägkrog eller ett trångt café där covid-19 hänger i luften förklädd till doft av nybryggt kaffe med nybakat bröd. Vägkrogar och serveringar är inga smitthärdar i sig själva, det är gästerna som tar med sig smittämnet dit och sprider det med sin utandningsluft − toppad med halvkvävda hostningar och nysningar.

Digitalt sänd underhållning och kultur får ersätta besök på teater, konserter, bio, idrottsevenemang, jippon, galor, events med flera tillställningar som drar publik. Men alla fysiska kontakter kan inte ersättas med digitala möten. Sökande efter en partner eller förhållanden av sexuell natur vill man helst vara med om live. Ett digitalt scenario skulle förändra hela vårt sätt att leva och att roa oss.

Underhållningsbranschen ger även jobb åt många människor så det skulle förmodligen dessutom påverka sysselsättningen negativt. Utveckling av digitala lösningar som ger en närvarokänsla på publikevents skulle kunna påverka arbetsmarknaden positivt.

Övriga näringslivet som industrier, verkstäder, kontor, byråverksamhet, med flera går inte helskinnade ur krisen. Personalen kommer att frukta smittan och undanbe sig kontakt både med kunder och kollegor.

Fattigdomen skulle sprida sig ut över världen och mer än hälften av jordens befolkning skulle sjunka ner i bottenlöst armod och med hopplösa utsikter om en förbättring i framtiden. Samhället skulle tas över av kriminella organisationer och brottslighet som rån och stöld för att skaffa pengar till mat breda ut sig.

För att förhindra en sådan utveckling måste viruset svältas ut, det vill säga se till att det aldrig får möjlighet att invadera våra celler. Tid finns inte att vänta in motmedel och vaccin mot covid-19. Butiker och taxi har tagit fram tekniska skydd i form av barriärer av plexiglas som stoppar viruset. Utvecklingen kommer att tvinga fram andra lösningar exempelvis att engagera modeskapare som tillsammans med tekniker designar bekväma och lättanvända andningsskydd, utveckla små lättburna mekaniska skydd i form av filter som renar inandnings- och utandningsluften. Filter som inte enbart silar luften som passerar utan också effektivt förstör eller binder mikropartiklar som virus. Det skulle göra filtret mer effektivt. Helt enkelt att kreera ett nytt mode. Utöka Guds skapelse med ett verkningsfullt andningsskydd där evolutionen bara förlitat sig på hög fortplantningsfrekvens pådriven av djurisk drift stimulerad av himmelsk njutning. Människan är den enda varelse på jorden som kan ta upp och vinna den striden mot mikroorganismer. I annat fall kommer olika typer av mikrober i framtiden med nya och nygamla pandemier göra jorden till en mycket obehaglig plats i universum.

Alf Andersson


Gilla eller ogilla denna artikel:
Jag gillar denna artikel
Jag ogillar denna artikel
Jag skippar min klickning


Skriv in din kommentar:
Namn, räcker med förnamn eller smeknamn:

E-postadress: (publiceras ej ⁄ ej obligatoriskt)

Här skriver du in din kommentar:

Tack för ditt inlägg, det kommer att publiceras efter granskning. Rasistiska och diskriminerande ord som hetsar mot folkgrupp, religion eller sexuell läggning redigeras med xxxx


Får ej kopieras. Publiceringsrätten tillhör Alf Andersson. © Alf Andersson Bildskaparen Förlag